Friday, January 13, 2012

Memulihara Manuskrip Purba


MANUSKRIP-MANUSKRIP purba 'dilayan' umpama menjaga pesakit-pesakit di hospital lima bintang di Institut Buku Patologi yang terletak di Itali. Institut itu merupakan lokasi paling tersohor dalam menyimpan dan mengumpul khazanah dan tinggalan manuskrip yang kadangkala tidak dapat dibeli dengan wang.

Katakan apa sahaja, daripada segulung skrol yang dinamakan Dead Sea Scrolls hinggalah senaskhah al-Quran yang dikatakan tertua di dunia tersimpan rapi di institut itu.

"Lihat betapa lelaki miskin ini merana," kata Ketua Jabatan Kimia, institut itu, Marina Bicchierie ketika dia sedang asyik menguji tahap pengoksidaan sebuah projek terbaharunya.

Pada masa yang sama, Bicchierie juga khusyuk meneliti carta analisis saintifik sepucuk surat terakhir hasil tulisan Aldo Moro. Moro ialah bekas Perdana Menteri Itali yang diculik dan dibunuh oleh parti sayap kiri dan juga militan di Itali, Red Brigades pada tahun 1978.

Sebenarnya, Institut Buku Patalogi yang didirikan di tengah-tengah pusat bandar Rom itu telah ditubuhkan sejak tahun 1938 lagi. Penubuhannya bermatlamatkan untuk memelihara dan mengekalkan bahan-bahan arkib di seluruh pelosok dunia. Makmal pusat itu terletak di sebuah lokasi strategik iaitu di sebalik sebuah taman yang berdinding.

"Institusi ini merupakan sebuah pusat yang paling berdisiplin di dunia," kata Bicchierie.

Sebagai pusat penyimpanan material-material purba, ruangnya dipenuhi dengan buku-buku yang 'dicemari' dengan pelbagai penyakit.

Khazanah bernilai

Salah satu daripada simpanan yang begitu bernilai ialah sebuah buku berlubang yang saiznya sebesar penumbuk. Buku itu beritahu Bicchierie, telah dimakan oleh anai-anai.

Namun, terdapat andaian dan teka-teki lain di sebalik 'paras rupa' buku itu. Antara pendapat yang dikemukakan oleh sesetengah pihak ialah lubang itu terjadi disebabkan oleh tembakan peluru yang disasarkan pada Zaman Pertempuran Monte Carlo yang meletus ketika kehangatan Perang Dunia kedua.

Mengulas lanjut mengenai Institut Buku Patologi yang menjadi kebanggaan Rome itu kata Bicchierie, ia telah menjadi pusat sehenti paling utama dalam mendapatkan rujukan buku dan bahan arkib yang dikembali dan dipulihkan semula di Itali.

Kakitangan institut itu sentiasa sibuk dan tidak menang tangan. Terkini, mereka sedang menjalankan kaji selidik dan pemulihan terhadap manuskrip al-Quran yang dijumpai di Sanaa, Yemen.

Serpihan-serpihan naskhah suci itu harus disatukan secara berhati-hati. Hasil kajian awal mendapati, al-Quran itu adalah tinggalan manusia sekitar abad kelapan lalu.

Daripada banyak penyelidikan yang dilakukan oleh pakar-pakar institusi itu, mereka menemui satu penemuan yang pelik.

Cerita Ketua Jabatan Biologi institut itu, Flavia Pinzari, pakar-pakar di sana dikatakan berminat untuk mendermakan darah mereka setelah hasil eksperimen mereka mendapati sebotol dakwat dengan darah manusia telah digunakan ke atas skrol yang dikenali sebagai Dead Sea Scrolls.

Kaedah itu disifatkan sebagai satu idea yang bernas lagi berkesan kerana ia berjaya membantu menstabilkan warna ke atas skrol berkenaan.

"Namun, masalah utama yang saya dapati ialah apabila material itu terdedah dengan air, haba, debu dan serangga," kata Pinzari.

Projek itu dikatakan memakan masa yang agak lama untuk diselesaikan. Ia akan menjadi lebih teruk jika terdapat campur tangan daripada pihak tertentu.

Baca lagi di www.kosmo.com.my

1 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pulau Kelumpang Dari Perspektif Arkeologi
We’ve said that at campus, learning in class is nothing like you’ve ever experienced before. That’s true. But in campus you’ll also be challenged to learn and grow outside the classroom. We’re are a close-knit community where students do much more than just go to class together. The campus is a hub of activity where anything can happen – a small group late-night study session, a concert in the student-run Cave or an impromptu mud football game. There’s a hometown feel to the place. Everyone is in it together, in the residence hall; on athletic fields, courts and in the stands; on the stage and in the audience for performing arts; and in scores of campus clubs Yes, it’s a special place. It’s a place where students learn, live and laugh. And there will be no end to the things you can do and the friendships you’ll make.